Dzika róża – właściwości

Dzika róża czyli źródło witaminy C. Owoc ten warto spożywać zwłaszcza jesienią i zimą. Polecany na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi ból gardła, obniża poziom cholesterolu oraz działa przeciwzapalnie. Napary z dzikiej róży działają moczopędnie. Dzika róża znajduje także zastosowanie w kosmetologii. To składnik wielu kremów.

Dzika róża na stres

Jak się okazuje dzika róża jest polecana na stres. Poprawia nastrój, łagodzi kaca. Należy jednak pamiętać, że może ona powodować skutki uboczne. Należy ją spożywać z umiarem. Owoce dzikiej róży zawierają dodatkowo witaminy A, B, D i E. Posiadają działanie ściągające i przeciwutleniające. Owoce dzikiej róży zawierają likopen. Dodatkowo regularne spożywanie dzikiej róży obniża poziom cholesterolu. Dzika róża zawiera o ponad połowę więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcze. Pomaga wchłaniać żelazo. Może ona pomóc w leczeniu cukrzycy. Dzika róża jest owocem idealnym dla naszego serca. Zmniejsza ona ryzyko chorób sercowych i naczyniowych. Zmniejsza stany zapalne. Pomaga w trawieniu. Zapobiega bólom żołądka oraz problemom trawiennym. Reguluje ciśnienie krwi.

Kilka słów więcej o dzikiej róży

Owoce dzikiej róży leczą wiele schorzeń. Z owoców dzikiej róży warto przygotować napary. Pomagają one w walce z wysoką gorączką. Posiadają właściwości chłodzące. Owoce dzikiej róży możemy spożywać w postaci świeżej lub suszonej. Polecane w stanach ogólnego osłabienia organizmu. Najlepszym rozwiązaniem są świeże owoce. Warto również wybierać naturalne przetwory oraz napary. Dostępne zarówno w aptekach jak i sklepach ze zdrową żywnością. Dzika róża posiada działanie rozkurczowe. Wyciągi z dzikiej róży są zalecane przy chorobach alergicznych. Możemy także dostać wiele olejków eterycznych na bazie dzikiej róży. Wykazują działanie antydepresyjne. Z dzikiej róży możemy także pozyskać zdrowy olej zawierający witaminę A.

Owoce dzikiej róży

Dzika róża występuje w miastach. Możemy ją zbierać samodzielnie bądź kupić suszone owoce. Za 100 g opakowania zapłacimy w granicach 15 zł. Owoce dzikiej róży występują samodzielnie oraz w postaci różnego rodzaju przetworów. Z owoców dzikiej róży możemy przygotować napar na gorączkę, nalewkę, kompot czy też marmoladę. Dzika róża jest wolna od zanieczyszczeń oraz metali ciężkich. Jej owoce należy spożywać zwłaszcza zimą. Możemy ją jeść samodzielnie lub w towarzystwie innych owoców. Dżemy i konfitury są idealną propozycją nadzienia do pączków. Przyrządza się je z płatków róży. Syropy i nalewki wzmacniają odporność. Dzika róża jest znana od wieków. Niestety wciąż jest zbyt rzadko stosowana. Poleca się ją szczególnie osobom starszym jak i dzieciom. Owoce dzikiej róży posiadają charakterystyczny smak. Kwasowość zawdzięczamy dużej ilości witaminy C. Owoce dzikiej róży warto stosować w ciągu roku profilaktycznie. Dzięki nim możemy zbudować swoją odporność. To naturalny sposób na przeziębienie. Dzięki owocom dzikiej róży możemy uodpornić się na wiele infekcji. Ważne jest regularne spożywanie owoców dzikiej róży.

You may also like...