Pięć dietetycznych przekąsek z bananem w roli głównej.

Ten smaczny owoc, pomimo że uznawany za kaloryczny, doskonale nadaje się do fit przekąsek. Urozmaica każdą dietę. Zawartość błonnika roślinnego sprawia, że po jego zjedzeniu długo czujemy się syci. Jednak sztuka ma około 120 kcal. Banan doskonale reguluje procesy trawienne. Stanowi podstawę żywieniową diety bananowej, która zapewnia dużą redukcję wagi, w krótkim czasie. Jeśli jednak nie planujesz diety bananowej, możesz i tak wykorzystać ten owoc to stworzenia zdrowej przekąski, bądź fit deseru.

Bananowe przekąski dietetyczne dla każdego podniebienia. Kuchnia łasucha

Naturalne lody bananowo-czekoladowe.

Skład: 3 dojrzałe banany, pół szklanki mleczka kokosowego, 4 łyżki ciemnego kakao lub karobu, szczypta soli, foremki lub papilotki do muffinek, patyczki.
Wykonanie. Wszystkie składniki zmiksować. Zmiksowaną masę przełożyć do foremek, powbijać patyczki i odstawić do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. Po wyciągnięciu usunąć foremki.

Bananowe placuszki z mąką orkiszową.

Skład. 2 banany, 150 ml mleka, pół szklanki jaglanej mąki, pół szklanki owsianej mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jaja.
Wykonanie. Banany obieramy, kroimy i miksujemy. Dodajemy do nich jaja, mleko, mąki i proszek. Miksujemy, by uzyskać gładką masę. Smażymy z obu stron bez dodatku tłuszczu, na patelni nieprzywierającej.

Zielony koktajl z bazylią i szpinakiem.

Skład. Kilka pomarańczy, spora garść szpinaku, 1 banan, 1 obrane jabłko, mała garść bazylii, 1 limonka lub cytryna.
Wykonanie Wyciskamy sok z pomarańczy i limonki. Wlewamy go do blendera. Potem wrzucamy resztę składników, miksujemy i serwujemy od razu.

Bananowy omlet z otrębami.


Skład. 4 łyżki otrębów (rodzaj w zależności od upodobań), 1 jajo, pół szklanki mleka, 1 łyżka naturalnego jogurtu, 1 banan, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki masła.
Wykonanie. Jajo roztrzepujemy w misce i mieszamy z otrębami, mlekiem, jogurtem i cynamonem. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy mieszankę i smażymy pod przykryciem. Gdy będzie gotowy, przekładamy na talerz. Obieramy banana, kroimy na plasterki i układamy na omlecie. Posypujemy cynamonem.

Dietetyczny chlebek bananowy.

Skład. 2 szklanki mąki, łyżeczka sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, 2 jaja, 3 łyżki mleka, 3 banany, szczypta przyprawy korzennej, szklanka bakalii.
Wykonanie. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, proszek, przyprawy łączymy. Miksujemy olej z jajami i mlekiem. Widelcem rozdrabniamy banany. Pół banana pozostawiamy do dekoracji chlebka. Suche składniki łączymy z masą jajeczną i rozdrobnionymi bananami. Wsypujemy bakalie i mieszamy. Przekładamy do keksówki. Na wierzchu ciasta układamy połówkę banana. Pieczemy przez 45 minut.

Pomysłów na fit desery z bananem jest całe mnóstwo. Możemy z powodzeniem banana używać jako naturalnego słodzika. Świetnie łączy się z masłem orzechowym, płatkami i czekoladą. Warto jeść banany, a bananowe przekąski dietetyczne wcale nie muszą być niesmaczne i nudne.

You may also like...