Przepis na pyszny i zdrowy deser

Jabłka w słodkim wydaniu

Jabłka to przepyszne owoce, które warto jeść codziennie. Są źródłem cennych witamin i są po prostu smaczne. Jeśli jednak znudziła ci się ich tradycyjna forma, warto połączyć je z odrobiną słodkości i stworzyć przepyszne babeczki z jabłuszkiem.

Babeczki z jabłkiem – przepis

Babeczki lubi prawie każdy, jeśli połączyć je z jabłkami – pyszny deser gotowy. Do przygotowania babeczek z jabłkiem, potrzebujesz:
– 3 jabłka
– 150 g masła
– 200 ml mleka
– 3 jajka
– 300 g mąki
– 2 łyżki cukru wanilinowego
– po dwie łyżeczki: cynamonu, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia
– 200 g cukru
– 2 łyżki miodu
– dodatkowo możesz użyć migdałów do posypania babeczek
Przygotowanie zacznij od rozgrzania piekarnika. Odpowiednia temperatura wynosi 190 stopni. Pamiętaj, żeby dobrze rozgrzać piekarnik. Umyj, obierz i zetrzyj jabłka na tarce. Roztop masło, dodaj mleko i jajka, następnie roztrzep trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Teraz przygotuj oddzielną miską i wsyp do niej mąkę, cynamon, cukier wanilinowy, sodę i cukier, oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie. Połącz całość z wcześniej przygotowaną masą i dodaj jabłka i miód. Masę wykładaj do foremek, jeśli chcesz posyp siekanymi migdałami. Babeczki należy piec przez około 25 minut. Suchy patyczek i zarumieniona powierzchnia to znak, że twoje babeczki są gotowe.

Podsumowanie

Jabłka są dobre, babeczki są pyszne – warto więc połączyć to i stworzyć pyszny deser. Przygotowanie babeczek z jabłkiem nie jest trudne, nie zajmie ci również dużo czasu. Warto więc spróbować i cieszyć się pysznym smakiem. Babeczki możesz posypać ulubionymi dodatkami. Szczególnie dobrze smakują z posypką z czekolady, siekanych migdałów, rodzynek. To sposób na idealny i łatwy w przygotowaniu deser, który zachwyci zarówno domowników jak i gości. Jest to szczególnie dobry przepis dla rodziców, którzy szukają urozmaicenia dla swoich dzieci. Maluchy często unikają owoców, ale takie w babeczkach na pewno będą im smakowały.