Granat – właściwości

Owoc granatu, czyli zdrowie i witalność. Zawiera on przeciwutleniacze. Jednak nie tylko. To słodki i soczysty owoc. Posiada on wiele właściwości leczniczych. Reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol. Owoc granatu zawiera duże ilości witaminy A i C. Dodatkowo zapobiega on procesom starzenia się, odmładza, łagodzi objawy menopauzy.

 

To przede wszystkim źródło witaminy B oraz wielu składników mineralnych. Czysty sok z granatu jest źródłem przeciwutleniaczy. Dodatkowo zawiera on duże ilości białka, błonnika i beta karotenu. Po obraniu go ze skórki, możemy delektować się soczystymi nasionami, z których możemy również przyrządzić pyszny sok. Granat posiada wiele zastosowań kulinarnych. Doskonale sprawdzi się jako sos do sałatek. Owoc granatu idealnie komponuje się w deserach. Jego owoce możemy dodać do budyniu czy ciast.

Właściwości granatu

To owoc, który powinien znaleźć się w naszej diecie na stałe. W jego 100 gramach znajduje się blisko 80 kcal. Należy dodać, że granat zawiera dużo błonnika. Znajdziemy w nim wiele witamin. Znajdziemy w nim magnez, potas czy jod. Granat gasi pragnienie, z racji tego, że w 70% składa się z wody. Wspomaga on odporność organizmu. Działa przeciwzapalnie, oczyszcza, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobą układu krążenia. Granat działa moczopędnie, poprawia również pamięć. Usuwa z organizmu wolne rodniki. Granat jest także wykorzystywany w kosmetyce. Granat posiada charakterystyczny smak. To słodki owoc, po rozgryzieniu jego nasion może się pojawić lekko gorzki smak. Granat jest polecany zarówno dzieciom jak i seniorom. Na rynku możemy dostać wiele przetworów z granatu, jednak najlepiej jest wybrać świeże owoce. Owoce te wykazują właściwości przeciwzapalne. Natomiast spożywanie soku z granatów obniża ciśnienie krwi. Pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne oraz grzybicze.

Owoc granatu ma duży wpływ na poprawę zdrowia. Zawiera witaminy młodości, błonnik, antyoksydanty. Można go spożywać w dowolnych ilościach. Najlepiej smakuje jako dodatek do deserów i sałat z rukoli. Sprawdź, jakie właściwości ma owoc granatu. Owoce granatu są prawdziwą bombą witaminową. Sok z granatów posiada właściwości antyoksydacyjne. Łagodzi także stany zapalne.

Dostępność owocu

Owoce granatu są tak naprawdę dostępne wszędzie. Warto spożyć minimum jeden owoc tygodniowo. Owoce te możemy spożywać pod wieloma postaciami. Zarówno samodzielnie jako przekąska. Warto samodzielnie przyrządzić z niego sok. Owoce granatu możemy wykorzystywać nie tylko do deserów i słodkich przekąsek. Idealnie sprawdzą się one w duecie z mięsem, z warzywami czy jako składnik sosu. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na jego skórkę. Powinna być gładka i lśniąca. Owoc granatu w Polsce jeszcze nie jest aż tak popularny. Jednak warto go spożywać nie tylko ze względu na właściwości, ale także smak. Owoc granatu możemy kupić na wagę lub na sztuki. Za kilogram zapłacimy ponad 10 zł, a za sztukę ok. 5 zł. Granat jest obecnie coraz bardziej dostępny w wielu sklepach. Nie tylko tych ze zdrową żywnością.

You may also like...